26 Eylül 2017 Salı

Lazanya























Son bir kaçgündür ne güzel yağmur yağmaya başladı değil mi ? Fazlasıyla kurak geçmesinden rahatsızdım sonbaharın...Havalar hafif serinlediğinde fırın yemeklerini yapmak daha bir keyifli oluyor :) Lazanya bizim en sevilen fırın yemeklerinden hiç değişmeyen tarifimi paylaşmak istiyorum .













Lazanya






Hamuru için ;



. 4 adet oda ısısında yumurta

. 400 gr.un

. 1 çorba kaşığı zeytin yağ

. 1,5 tatlı kaşığı tuz




Bolonez sos için ;



. yaklaşık yarım kg.kıyma

. 1 büyük soğan

. 1 adet kereviz

. 1 adet havuç

. 1 adet domates

. tuz ,karabiber ,muskat



Beşamel sos için

. 2 ,5 -3 yemek kaşığı tereyağ

. 2 yemek un

. süt (aldığı kadar yani biraz sıvı bir sos olmalı koyu kıvamda değil)

. tuz , karabiber









Yapılışı ;



Hamur ;


. Unu geniş bir kaba eleyip ortasını havuz şeklinde açın .Yumurtaları tuzu ve zeytinyağı koyup iyice yoğurun .Hiç pütürlük kalmayacak. Özlü bir hamur olduktan sonra streç filme sarın ve 1 saat kadar bekletin .


. Hamuru önce dörde bölün ve makarna kesme makinasından parçaları ince dikdörtgenler olacak şekilde (önce 1 .kademeden daha sonra 4.kademe daha sonra 8.kademeden ) eğer makina yoksa el ile açacaksanız ince mantı hamuru açar gibi incelikte olması yeterli. Dikdörtgen hamurları fırının teline çamaşır asar gibi asın ve fırında biraz kurutun.(160 derece gibi)


. Hamurları bir mutfak bezine düzgünce koyup bekletin.

. Bu arada kıymalı harcı hazırlayın.Soğanları incecik yemeklik doğrayın.Biraz sıvı yağ koyup tavada çevirin.Kıymayı atıp kavurun .Havucu ve kerevizi rendeleyip kısık ateşte iyice pişirin.Tuz karabiber ekleyin ,az biraz muskat rendeleyin. Kabuğu soyulmuş domatesi küp küp doğrayıp ekleyin ve yaklaşık 1 saat kadar pişirmeye bırakın .Uzun uzun pişen iç harcı bir kenera alın.


. Beşamel sos için sos tenceresine tereyağını koyup eritin üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar hafif kavurun, bir iki dakika kadar .Tel çırpıcı ile karıştırarak azar azar sütü ekleyin.(tel çırpıcı kullanın ki topak olmasın) Çok koyu bir sos olmasın süt ölçüsü vermedim bu yüzden .Koyuldukça hafif hafif sütü ilave edebilirsiniz. Kıvam olunca ocaktan alın.


. Genişçe bir tencereye hamurları haşlamak için su koyup kaynatın .Kaynayan suya bir miktar tuz atın ve hamurları bu suda üçerli dörderli şekilde haşlayın .( bu arada yaptığım tüm hamurları haşlamadım fırın kabımı minik tuttuğum için ,eğer büyük bir fırın kabında yapacaksanız ölçüyü ona göre ayarlayın) Haşlanan hamurları mutfak bezine alıp(birbirine değmesinler ) suyunu süzdür .Fırın kabına önce beşamel sos ardından haşlanan hamurları üzerine kıymalı harçtan ve tekrar beşamel sos hamurlar ve kıymalı sos şeklinde malzemeler bitene kadar (tabi fırın kabınız el verdiği sürece ) işlemi tekrarlayın .En üste ister kaşar peynir ister parmesan rendesi yapıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.




Afiyet olsun.










1 yorum:

çeşnici Handan dedi ki...

Nefis görünüyor ellerine sağlık.

Sayfalar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails