21 Kasım 2009 Cumartesi

Su Böreği





















































Sevgili kuzenimle ve canım annemle birlikte hazırladığımız su böreği ...Bizde bayram telaşı bu hafta sonu itibariyle başladı bu börekte bu yüzden yapıldı :)
Tarif iki büyük yuvarlak fırın tepsisine göredir.(Biz çok severiz de ,oyüzden fazla fazla pişer )Siz bir tepsi yapacaksanız melzemeleri yarıya indrimeniz yeterli.







Su Böreği


Malzemeler ;


Hamuru için ;
  • 9 adet yumurta
  • 1 kg.yakın un (piyale un kullandım)
  • 2 çorba kaşığına yakın sirke
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su

Yufkaların arası için ;

  • 350 gr.tereyağ
  • 1 su bardağı sıvı yağ

İç harcı için ;

  • 1 demet maydanoz
  • 1,5 kalıp beyaz peynir (az tuzlu ve az yağlı )

Haşlamak için sıcak su ve soğuk su

Yapılışı ;

  • Yumurtaları bir kaba kırın ve tuzu ekleyerek elinizle iyice karışmasını sağlayın.Unu yavaş yavaş eleyerek ekleyin.Sirkeyi koyun.Suyunu dikkatlice ayarlayarak özlü bir hamur haline gelene kadar yoğurun.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.Üzerini bir bezle örtün ve biraz dinlenmesini sağlayın.
  • Bir taraftan genişce bir tencereye su koyup kaynatın.(göz göz kaynasın altını hiç kısmayın)Kaynayınca bol tuz atın.Kaynayan tencerenin hemen yanınada genişçe bir kapta soğuk su bulundurun.
  • Yufkaların aralarına sürülecek olan tereyağını bir tavada eritin ve ocaktan alın.İçine sıvıyağıda ekleyin.
  • İç harcı olan peyniri bir kaba koyup çatal yardımıyla ezin.Maydanozları ince ince kıyın ve peynirin içine koyup karıştırın.
  • Dinlenmiş hamuru bir bıçak yardımıyla 28 eşit bezelere ayırın.Tepsinizi yağlayın ve ilk bezeyi tepsinizin büyüklüğünden biraz daha genişce açın.(benim tepsim 40 cm'lik yuvarlak)Haşlamadan direk tepsiye serin ve tepsinin yanlarına çıkacak şekilde uzatın.(en son yanları yufkaların üzerini kapatıcak)üzerine tereyağını gezdirin (2 çorba kaşığı kadar yeterli oluyor).
  • İkinci bezeyide yufka haline getirin.(bol un serperek açın oklavaya ve sofraya yapışmaması için)Yufkayı kaynayan tencerenin içine düzgün ve dikkatlice atın.Heryeri kaynar suda ıslanınca hemen alın ,hiç kaynar suda bekletmeyin.Bir tel süzgeç yarımıyla hemen soğuk suya alın.Yufkanın yapışmış yerleri varsa soğuk suyun içinde düzeltin ve hafifçe suyunu elinizle süzdürerek tepsinize yerleştirin.üzerine yağını gezdirin.7.yufkaya kadar aynı işlemi tekrar edin.
  • 7.yufkanın üstüne yağını koyduktan sonra iç malzemesini koyun.(ben 2 tepsi açtığımdan malzemenin yarısını koydum)
  • 7.katın üzerinden tekrar yedi yufka daha açın .Toplam bir tepsiye ondört adet yufka olacak.Yufkaların tamamı bitince yanlardan sarkan ilk yufkanın kenarlarını tepsinin üzerine doğru kapatın.Kalan yağı üzerine gezdirin ve böreğin üzerine bıçakla birkaç delik açın.(çok kabarmasını önlemek için.)
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirin.

Benden notlar ;

  • Yufkaları haşladığınız kaynar su çok unlanırsa arada değiştirin.
  • Haşlanan yufkaları attığınız soğuk su her 2 veya 3 yufkada bir değiştirilmeli su gayet soğuk olmalı .
  • Kaynar ve soğuk sular değiştirildiklerinde mutlaka tekrardan tuz atılmalı .
  • Kaliteli un kullanın ,bu hamur çok seçicidir.
  • Yufkaları haşlarken koyduğunuz gibi hemen çıkarın süre çok kısa olmalı ve dikkatlice konmalı birbirine yapışmamasına özen gösterin.

Afiyet olsun.




1 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım annen,nde kuzenininde ellerine sağlık....
Enfes gözüküyor...

Sayfalar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails